JJCM

Mentarang Bakar Famous Di Kuala Selangor

Lama tak buat post JJCM kan. So, kali ni Kaknie nak share satu tempat makan best yang sememangnya dah sedia famous di Selangor. Siapa yang pernah ke Sekinchan di Kuala Selangor pasti korang perasan akan kewujudan “mentarang”. Kaknie perasan ada banyak gerai tepi jalan yang jual mentarang. Bila mula-mula sebut mentarang, Kaknie tak sure bagaimanakah …

Continue Reading
Health

9 Punca Anda Kerap Sembelit Dan Cara Mengatasinya

Semua orang pasti pernah menghadapi masalah sembelit. Menghadapi masalah sembelit bermaksud korang susah nak membuang air besar. Masalah ini walaupun tidak kelihatan serius, tetapi tetap tak boleh dipandang ringan tau. Kenapa perlu peka tentang masalah sembelit? Jika korang menghadapi masalah sembelit yang berterusan dalam tempoh masa yang panjang, kemungkinan besar ianya boleh menyebabkan buasir. Kesannya, …

Continue Reading
Study

Bila Orang Tanya Tips Nak Skor CGPA 4.00

Semalam masa tengah scroll Instagram, tersinggah la kat satu akaun Instagram ni milik instafamous @uzairitaib, yang juga seorang tutor matematik. Bila tengok post-post dia, rasa semangat pula nak belajar balik haha. Zaman study la zaman paling dirindui. Betul tak? Dulu Kaknie study kat UiTM Perlis. Ambil kos diploma Kimia Perindustrian dan degree Kimia Gunaan. Lepas …

Continue Reading
Bisnes

5 Tips Memulakan Bisnes Online

Siapa suka bisnes online? Kaknie yakin kebanyakan daripada kita sekarang pasti ada sekurang-kurangnya satu bisnes online. Zaman serba moden dan kos sara hidup yang semakin meningkat di Malaysia mendorong rakyat untuk mencari sumber pendapatan kedua selain dari pekerjaan hakiki. Dengan kelebihan teknologi yang ada, bisnes online menjadi pilihan utama untuk menambah pendapatan. Mudah dan pantas …

Continue Reading
Career

Train The Trainer Bersama NIOSH

Ada yang berminat untuk jadi trainer dalam bidang Occupational Safety and Health (OSH)? Atau memang dah lama bercita-cita nak jadi seorang trainer tapi tak tahu caranya? Okay jangan risau, hari ni Kaknie nak berkongsi sedikit info tentang salah satu kursus yang korang wajib attend kalau nak jadi trainer. Nama kursus tu adalah Train The Trainer …

Continue Reading