Social Media

11 Asas Menggunakan Instagram Stories Like A Pro

Hi guys! Siapa suka post gambar dan video di Instagram Stories? Mesti ramai kan.. Pengguna Instagram memang ada yang lebih suka untuk aktif di stories berbanding di feed. Bagi yang belum pernah menggunakan Instagram Stories, entry ini boleh membantu korang untuk bermula.

Apa Itu Instagram Stories?

Instagram Stories mula diperkenalkan pada Ogos 2016 dan kini ia menjadi salah satu ciri rutin bagi pengguna Instagram. Lebih 500 juta pengguna Instagram menggunakan Instagram Stories setiap hari.

Dengan Instagram Stories, korang boleh upload gambar atau video yang akan kekal selama 24 jam sahaja. Durasi video per story adalah 15 saat. Nak letak video lebih 15 saat pun boleh, nanti dia akan automatik split kepada beberapa stories.

Yang bestnya tentang Instagram Stories ni, kita boleh update “moment of the day” kita dengan lebih pantas dan mudah. So, engagement kita dengan viewers jadi lebih tinggi. Rasa lebih dekat di hati gituu. Kalau tak percaya, cubalah!

Cara Membuat Instagram Stories

Jika korang baru nak belajar buat Instagram Stories, bahagian ni adalah paling penting. Kaknie akan tunjuk teknik-teknik asas menggunakan Instagram Stories.

Follow steps bergambar di bawah. Kaknie tunjuk satu-satu how Instagram Stories look like. Lebih kurang macam Facebook dan WhatsApp story tapi Instagram punya lagi best kalau korang dah explore.

1. Tap camera icon kat penjuru kiri sebelah atas.
2. Tap circle putih kat tengah untuk ambil gambar atau tekan lama sikit untuk ambil video.
3. Kalau dah ada save gambar/video dalam phone, tap gallery icon kat penjuru bawah sebelah kiri.
4. Bila dah familiar dengan basic stories, boleh try bereksperimen dengan features lain seperti Live, Create dan Boomerang.
5. Bila dah siap buat story, korang boleh pilih samada nak share to your story atau closed friends only.

11 asas menggunakan Instagram Stories like a pro

Okay kat bawah ni kaknie senaraikan 11 asas yang korang boleh apply untuk menjadikan stories lebih menarik dan sekaligus menaikkan engagement dengan viewers.

1. Cara tukar filter gambar di Instagram Stories

Ada 12 filter kesemuanya. Kalau gambar dah on point dengan lighting cantik, guna filter kat stories ni pun dah cantik. Nak tukar filter, slide ke kiri pada screen.

2. Cara masukkan text di Instagram Stories

1. Tap ‘CREATE‘ kat bahagian bawah story. Ini adalah features terbaru yang launch tahun ni.
2. Pilih font. Ada 5 jenis font. Kalau nak letak background color pada text, tap icon [A] kat penjuru kiri atas tu.
3. Yang ni text on default color background.
4. Yang ni contoh kalau korang add text pada gambar.

3. Cara gunakan fungsi draw/erase di Instagram Stories

1. Nak edit gambar supaya lebih menarik, boleh try draw/erase. Tap icon sebelah text tu.
2. Ada 3 jenis line korang boleh draw – marker, highlighter, neon. Nak padam any part of drawing, just tap icon erase.

4. Cara masukkan location di Instagram Stories

1. Bukan kat feed post je, kat stories pun korang boleh add location. First, tap icon sticker.
2. Inilah interface bahagian sticker. Banyak option dalam ni. Untuk location, tap icon location.
3. Icon location ni ada 3 style. Tap je kat icon tu untuk tukar style.

5. Cara masukkan hashtag di Instagram Stories

1. Penggunaan hashtag di stories membolehkan stories korang muncul di stories feed jika ada orang search for the hashtag. Tap icon sticker.
2. Tap icon #hashtag.
3. Icon #hashtag ni pun ada 3 style. Nak tukar style just tap on icon #hashtag.
4. Cara lain yang lebih mudah – taip je hashtag tu. Like this. Boleh tukar font and background color lagi.

6. Cara masukkan masa di Instagram Stories

1. Nak letak masa dalam stories? Boleh. Masa ni akan show real time, tak boleh edit. First, tap icon sticker.
2. Tap icon masa.
3. Icon masa ni pun ada 3 styles. Tap je masa tu untuk tukar styles.

7. Cara masukkan poll di Instagram Stories

1. Poll ni very useful jika korang nak buat survey antara dua pilihan. Tap icon sticker.
2. Tap icon POLL.
3. Tulis soalan di bahagian atas dan pilihan jawapan dalam kotak.

8. Cara masukkan Q&A di Instagram Stories

1. Nak lebih engagement di story, korang mungkin boleh try buat sesi Q&A. First, tap icon sticker.
2. Tap icon QUESTIONS.
3. Tulis soalan di bahagian atas dan tunggu je kalau ada orang tanya. Nanti akan naik notification.

9. Cara masukkan animated sticker (GIF) di Instagram Stories

GIF ni salah satu cara interactive untuk menyampaikan sesuatu emosi yang mungkin tak dapat kita gambarkan dalam bentuk ayat. Best betul guna GIF ni tau. Kadang-kadang diri sendiri terhibur bila tengok macam-macam gaya GIF. Hehe.

1. Tap icon sticker.
2. Tap icon GIF.
3. First korang akan nampak GIF yang sedang trending. Nak search GIF, boleh search keyword. Contoh : Good morning. Nanti akan keluar semua GIF yang related to good morning.
4. Boleh add sebanyak mana GIF yang korang nak.

10. Cara masukkan link di Instagram Stories

Korang pernah nampak tak story yang ada sticker “Swipe Up”? Haa yang tu maksudnya story tu ada attached link. Bila swipe up, korang akan dibawa ke link tersebut. Selalunya orang akan attached link blog atau link WhatsApp.

Part attached link ni special sikit. Sebab tak semua account boleh buat. Syarat untuk attached link di stories ialah account korang mesti business account (bukan personal account) dan ada lebih dari 10,000 followers.

1. First, pilih gambar/video atau buat text yang related dengan link korang. Then tap icon link.
2. Masukkan link yang korang nak attached di column paling atas. Nak pastikan link tu betul, boleh cuba preview link dulu.
3. Tap icon sticker untuk letak call-to-action swipe up. Sebab nanti orang tak tahu story tu ada attached link. Link tu tak appear.
4. Tap icon GIF.
5. Search ‘swipe up‘. Pilih nak mana satu.
6. Done! Bila orang swipe up, mereka akan terus dibawa ke link tersebut.

11. Cara share post feed di Instagram Stories

Tau tak yang korang juga boleh share post feed di story? Yes boleh. Ramai pengguna Instagram sekarang kan lagi suka tengok story berbanding feed. Jadi inilah pentingnya untuk kita share post feed di story.

Kalau ada post baru di feed, share terus ke story. Nak jadikan macam ala-ala teaser, boleh letak animated sticker “new post”.

Korang juga boleh share post yang ada di feed pengguna lain. Contoh nak share post quote dari IG kaknie, boleh share post tersebut di story korang. Best kan?

1. Pilih post di feed yang korang nak share ke story. Tap icon share.
2. Pilih ‘add post to your story’.
3. Boleh drag dan adjust size post. Nak lagi menarik, tukar background color. Masukkan text dan animated sticker.

Selamat mencuba guys, till next post!

34 thoughts on “11 Asas Menggunakan Instagram Stories Like A Pro”

  1. IG Stories memang ramai yang suka pakai dah sekarang kan dan menjadi semakin trendy ye tak. Rawlins pun baru belajar sikit-sikit and your tips boleh membantu untuk menambahbaik kan.

  2. Dulu masa ig story baru2 diperkenalkan agak annoying jugak tapi bila dah start guna ia banyak beri manfaat sbnrnya, senang nak share apa2 hehe boleh la download app pulak utk cantikkan lagi ig story

  3. Bestlah tips ni.. saya sendiri pun tak pernah lagi gunakan kesemua function IG story yang ada. Selalu update gambar dan video je semata-mata. Boleh try la semua tools yang ada lepas ni. Thanks share!

  4. Sangat bagus tips ni bagi mereka yg masih belum pro dalam penggunaan ig stories kan… Sebab kdg2 ada je rakan yg xtau guna.. Nak ajar by word dorg xpaham. Ada tutorial camni senang nk paham..

  5. Wahhhh!!! Bagus ni… saya pun kena belajar ni untuk pastikan IG saya pun boleh wallaaaa jadi perhatian gitu… hehehehe… banyak juga tips yang dah dikongsokan ni… akan saya cuba praktikkan… thanks Ernie for the information ya…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *