Instagram

5 Trick Instagram Stories Yang Jarang Diketahui

Hi guys! Seperti biasa, Kaknie nak share another Instagram Stories tricks. Kali ini Kaknie nak share tricks yang mungkin ramai lagi pengguna Instagram tak tahu walaupun dah nak masuk 2020. Jadi, korang yang sedang membaca post ni adalah antara yang bertuah πŸ˜€

Kesemua tricks yang Kaknie share ni applicable to iOS and Android user ya. Bukan apa, kadang ada yang kata few tricks hanya boleh apply untuk iOS sahaja. Don’t worry guys, Kaknie dah test buat semua tricks ni kat Android phone dan memang boleh. Kalau tak boleh tu kemungkinan IG korang belum update.

Apakah 5 tricks Instagram Stories yang jarang diketahui itu?

Kat bawah ni Kaknie terangkan setiap trick secara ringkas, nak tahu cara-caranya refer pada video okay.

1. Color Picker

Nak pilih color untuk teks dan background, biasanya orang akan gunakan color palette yang sedia ada kan? Tak ke boring asyik guna color yang sama je hehe.. Padahal sebenarnya ada banyak sangat color korang boleh guna!

2. Teks Pelangi

Selain warna teks yang seragam, korang sebenarnya boleh gunakan teks yang berwarna-warni atau dipanggil sebagai teks pelangi (rainbow text). Kaknie dah share tentang teks pelangi dalam entry yang lepas. Boleh klik SINI okay.

3. Collage in story

Trick yang ni mungkin ramai lagi tak tahu. Korang boleh buat gambar collage hanya dengan menggunakan IG story! Nak letak banyak gambar dalam satu story? Tak ada masalah. Nak susun menegak ke melintang ke, boleh je.

Apa yang perlu korang buat adalah copy dulu gambar tersebut dan paste kan di IG story. Kalau guna iPhone kena keluar masuk screen IG dan Album. Tapi kalau guna Android phone lagi senang, dari bahagian teks di IG story tu korang press lama-lama dan akan keluar ‘Clipboard’. Haa terus je pilih gambar kat situ.

4. Animated effects

Tau tak dalam IG story jugak korang boleh create gambar yang “bergerak” atau “animated effects”? Apa yang perlu korang buat adalah create beberapa story dengan menggunakan story yang sebelumnya.

Okay korang refer gambar kat bawah. Contohnya first korang taip ‘Hi guys!’. Sebelum share story tu, korang save dulu. Lepas tu korang gunakan template 1st story tu untuk create 2nd story pula. Dalam 2nd story, korang taip ‘Tengah buat apa tu?’. Then save dulu sebelum share.

Kemudian korang gunakan template 2nd story tadi untuk create 3rd story. Dan tambah lagi teks dalam 3rd story. Begitulah untuk story yang seterusnya. So, bila dah siap nanti korang tengok balik story. Semua story tadi akan jadi macam animated, satu demi satu line teks muncul di setiap story. Menarik kan?

5. Secret filters

And the last trick.. Yang ni mungkin tak ramai lagi tahu sebab ni antara features terbaru di IG. That’s why Kaknie panggil ‘the secret filters‘. Sekarang korang dah boleh take photo or video menggunakan filter yang sedia ada dalam IG story. How cool is that?

Filter dia pula bukan yang biasa kita guna dulu tu. Filter ni ala-ala macam Lightroom editing! Yang bestnya korang dah tak perlu edit kat app lain, korang boleh direct edilt filter kat IG story. Korang try la explore, banyak sangat filters yang best best. Kaknie sendiri pun dah addicted. Hehe.

Ni hasil gunakan secret filter kat IG story.
Ni tak pakai apa-apa filter. Beza kan dengan gambar atas?
Kat bahagian atas story, ada juga filter tapi yang ni not really secret la.. Pastu agak kurang menarik bagi Kaknie.
Haa kat bahagian bawah ni la tempat secret filters!
Slide ke kanan terus sampai jumpa ‘Browse Effects’.
Dalam ni ada banyak koleksi filter yang korang boleh pilih. Siap ada kategori.
Ni contoh filter yang Kaknie guna. Nice kan?

So guys, mana satu trick yang korang baru tahu lepas baca post ni? Share sikit kat comment.

Kalau korang dah cuba mana-mana trick di atas, boleh tag Kaknie (@ernietomo) kat IG story korang okay.

Till next post!

16 thoughts on “5 Trick Instagram Stories Yang Jarang Diketahui”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *