Career

Train The Trainer Bersama NIOSH

Ada yang berminat untuk jadi trainer dalam bidang Occupational Safety and Health (OSH)? Atau memang dah lama bercita-cita nak jadi seorang trainer tapi tak tahu caranya? Okay jangan risau, hari ni Kaknie nak berkongsi sedikit info tentang salah satu kursus yang korang wajib attend kalau nak jadi trainer. Nama kursus tu adalah Train The Trainer …

Continue Reading
Career

12 Contoh Soalan ‘Behavioral Interview’ Yang Popular

Sekarang ni Kaknie perhatikan semakin banyak company membuat sesi Behavioral Interview¬†sebelum mereka menguji technical knowledge candidate. Mungkin ada yang pertama kali mendengar istilah ini. Apa itu ‘Behavioral Interview’? Behavioral Interview adalah salah satu teknik temuduga yang digunakan untuk menilai cara kerja candidate dan bagaimana mereka menangani sesuatu situasi ketika berada dalam karier terdahulu. Teknik ini …

Continue Reading
Career

Jenis Kerjaya Yang Sesuai Berdasarkan Ujian Personaliti

Jika korang perasan, sesetengah syarikat terutamanya syarikat MNC memerlukan calon yang dipanggil temuduga untuk menjawab ujian psikometrik atau ujian personaliti. Antara ujian yang terkenal adalah ujian personaliti DISC. Ada yang bertanya, apakah kepentingan ujian ini dalam temuduga kerjaya? Di sini Kaknie ingin berkongsi lebih lanjut tentang personaliti DISC dan kepentingannya dalam kerjaya. Seperti yang kita …

Continue Reading
Career

Oh Oh PTD.

Dah lama tak dengar cerita pasal PTD. Last batch yang kena interview pada bulan April dan Mei tahun ni masih belum dapat result. Sepatutnya result keluar lepas raya hari tu. Then suddenly SPA announced keputusan ditangguhkan. But it was no a suprise. Kerajaan kan dah bertukar. Jadi, ada banyak benda yang akan melalui proses penstrukturan …

Continue Reading