Study

Bila Orang Tanya Tips Nak Skor CGPA 4.00

Semalam masa tengah scroll Instagram, tersinggah la kat satu akaun Instagram ni milik instafamous @uzairitaib, yang juga seorang tutor matematik. Bila tengok post-post dia, rasa semangat pula nak belajar balik haha. Zaman study la zaman paling dirindui. Betul tak? Dulu Kaknie study kat UiTM Perlis. Ambil kos diploma Kimia Perindustrian dan degree Kimia Gunaan. Lepas …

Continue Reading
Study

Nak Ambil Master by Coursework, Research atau Mixed-mode?

Ini antara dilema ranking teratas bagi sesiapa yang nak sambung master. Pening nak pilih mode mana satu. Worse case, ada yang tak tahu pun pasal ketiga-tiga mode ini. Bila dah register master, baru tahu apa itu Coursework, Research dan Mixed-mode. Masa Kaknie study master kat UTM, Kaknie ada buat part-time job kat dalam kampus. Dari …

Continue Reading
Study

Dilema PhD.

Hari ni Kaknie dilanda dilema lagi samada nak sambung PhD atau tak. Al-kisahnya, siang tadi pensyarah merangkap my SV ketika projek master dulu text Kaknie. SV : Ernie, you minat tak buat projek *** untuk PhD? Geran ada, don’t worry. If you nak buat part time pun takpe, as long as you can deliver. My …

Continue Reading