Health

7 Tabiat Untuk Turun Berat Badan Dengan Lebih Cepat

Masuk tahun baru 2019 ni, mesti ramai dah pasang azam baru kan? Dalam banyak-banyak azam, antara azam paling famous yang hampir semua orang pasti nak capai ialah NAK TURUN BERAT BADAN. Betul tak? Kaknie pun berazam nak turunkan berat badan tahun ni. Azam ni Kaknie carry forward dari tahun lepas memandangkan Kaknie tak berjaya mencapai …

Continue Reading
Career

12 Contoh Soalan ‘Behavioral Interview’ Yang Popular

Sekarang ni Kaknie perhatikan semakin banyak company membuat sesi Behavioral Interview¬†sebelum mereka menguji technical knowledge candidate. Mungkin ada yang pertama kali mendengar istilah ini. Apa itu ‘Behavioral Interview’? Behavioral Interview adalah salah satu teknik temuduga yang digunakan untuk menilai cara kerja candidate dan bagaimana mereka menangani sesuatu situasi ketika berada dalam karier terdahulu. Teknik ini …

Continue Reading
Travel

Itinerari Percutian Ke Perth 8 Hari 7 Malam Bersama Keluarga

Alhamdulillah, ada juga kesempatan untuk Kaknie update blog hari ni. Rupanya dah sebulan lebih Kaknie tak up entry. So, kali ni Kaknie nak share itinerari percutian Kaknie bersama keluarga baru-baru ini ke Perth, Australia selama 8 hari 7 malam. Plan kami untuk bercuti ke Perth ni sebenarnya agak last minute. Bulan 10 baru beli tiket …

Continue Reading
Career

Jenis Kerjaya Yang Sesuai Berdasarkan Ujian Personaliti

Jika korang perasan, sesetengah syarikat terutamanya syarikat MNC memerlukan calon yang dipanggil temuduga untuk menjawab ujian psikometrik atau ujian personaliti. Antara ujian yang terkenal adalah ujian personaliti DISC. Ada yang bertanya, apakah kepentingan ujian ini dalam temuduga kerjaya? Di sini Kaknie ingin berkongsi lebih lanjut tentang personaliti DISC dan kepentingannya dalam kerjaya. Seperti yang kita …

Continue Reading
Beauty

Nak Kulit Glowing? Wajib Tahu Tentang AHA dan BHA

From my previous entry, Kaknie ada sebut pasal chemical exfoliation. This type of exfoliation guna acids untuk buang sel kulit mati iaitu Alpha Hydroxy Acids (AHA) dan Beta Hydroxy Acids (BHA). So kalau nak kulit yang healthy-looking dan glowing, you kena familiar dengan terms AHA dan BHA ni. Sebelum Kaknie cerita tentang AHA dan BHA, …

Continue Reading